Rama prezanton projektin për sheshin “Xhorxh Bush”: Prishtinën po ia kthejmë qytetarit

Data e publikimit

Kategoria

6

Sheshi i ri do t’ia mundësojë qytetit të marrë frymë dhe qyetetarët do t’i bëjë të marrin pjesë më aktivisht në jetën e qytetit, ka thënë në prezantimin e projektit për sheshin “Xhorxh Bush”, kryetari i kryeqytetit, Përparim Rama.

Propozimi i ri për sheshin “Xhorxh Bush” i ka disa karakteristika kyçe, më kryesorja ndër të cilat, sipas Ramës është që ai konceptohet i ndërlidhur me hapësirat tjera publike. “Nuk është një dizajn linear i hapësirës, por ndërlidhet me hapësirat përreth: Bibliotekën Kombëtare, Universitetin e Prishtinës, Katedralen dhe deri tek Hoteli Grand”, tha para gazetarëve ai.

Në konferencën për media, të thirrur për këtë qëllim, Rama theksin e ka vënë tek nevoja, siç e ka quajtur ai, që ajo hapësirë të shndërrohet në një hapësirë urbane bashkëkohore duke reflektuar nevojat e qytetarëve dhe promovuar një stil të jetës së shëndetshme, më shumë gjelbërim e ajër të pastër.

Sipas kryetarit Rama, duke qenë i tillë, projekti do të jetë një shembull i zhvillimit të qëndrueshëm, pasi që, me materiale të qëndrueshme e gjelbërim, sheshi do të mundësojë Prishtinës të merr frymë dhe do të stimulojë njerëzit të marrin pjesë më aktivisht në jetën e qytetit.

Një ndër fokuset e këtij transformimi do të jetë edhe krijimi i dinamikës dhe funksioneve tjera joekzistuese në atë zonë, duke ruajtur qasjen e lehtë për të gjithë. Projekti për Transformimin e Bulevardit “Xhorxh Bush”, synon të rivlerësojë trashëgiminë arkitektonike të Prishtinës duke bërë protagonistë të projektit Hotelin Grand, ndërtesën e RTK, Bibliotekën Universitare “Pjetër Bogdani” dhe Katedralen “Nënë Tereza”, ndërtesa të cilat shihen si përbërësit kryesorë të skenografisë urbane në këtë ndërhyrje.

Ndër të tjera, Rama ka potencuar se projekti riformulimin e kufirit të një hapësire të sigurt për këmbësorë ku lidhen së bashku zona universitare dhe parku qendror, me Sheshin “Nënë Tereza”, përmes sistemit të ri të që do të realizohen në rrugën “Xhorxh Bush”, prej Katedrales e deri tek Hoteli Grand. “Janë pikërisht këto sheshe, që si zgjatim i Bulevardit, krijojnë një portë hyrjeje për në park në zonën universitare. Bulevardi i Kryeqytetit do të jetë një paradhomë e zonës universitare dhe njëkohësisht holli kryesor i jetës publike të kryeqytetit”.

“Pjesa prej Radio Kosova deri tek Grand do të plotësohet me elemente shtesë, të cilat krijojnë funksione të reja, në mënyrë që të rritet fluksi i qytetarëve në atë hapësirë. Ideja është që këto sheshe të jenë të qasshme dhe të sigurta për çdo moshë, prej fëmijëve deri tek pleqtë”.

Duke folur për zgjerimin e sheshit deri te Xhamia e Madhe, Rama tha se në këtë pjesë do të ketë një parking nëntokësor. “Ne këtë invervenim në sheshin “Xhorxh Bush” e kemi bërë pas hapjes së parkingut nëntokësor. Ideja jonë është që kjo të zgjatet edhe deri tek Xhamia e Madhe, ku do të ketë një tjetër parking të madh nëntokësor, si dhe tek rrethi me flamur, ku do të ketë edhe një treg të gjelbër. Kjo do ta krijojë transformimin total të një bulevardi 2.6 kilometërsh, që do t’i ndërlidhë dhjetë lagjet e mëdha të kryeqytetit. Pra, mbi 75% e qytetarëve do të kenë qasje në të”.

 

 

Të fundit

Në fokus

SHERBIMI I ARKITEKTIT TE KRYEQYTETIT

© 2023 - SHAK

KUSHTET E PERDORIMIT

© 2023 - SHAK

KUSHTET E PERDORIMIT

01

04

LinkedIn

Twitter

Facebook

Instagram

admin@shak.archi

+383-44-111-222

Twitter

Adresa

SHËRBIMI I ARKITEKTIT TË KRYEQYTETIT

SHËRBIMI I ARKITEKTIT TË KRYEQYTETIT

Kontakti: